Puikot kilisee, koiran villapaita

sunnuntaina, lokakuuta 20, 2013 New Limit's 22 Comments

Aloin neulomaan Murulle villapaitaa hieman muokaten tätä hyväksi koettua ohjetta, jossa tehdään erikseen ylä- ja alakapppaleet. Paidan tein kahdella pitkällä nro 7 puikolla Novitan Hile langasta, joka on mielestäni riittävän paksua lämpimän paidan aikaansaamiseksi :) Lankaa ostin kaksi kerää.

Ensimmäinen villapaita on yleensä kokeilu, seuraavan kohdalla osaa silmukkamäärät ym. jo arvoida paremmin, joten älä lannistu jos paidasta tulee ensi yrittämällä väärän kokoinen. Käsialalla, langan ja puikkojen koolla on myös vaikutusta lopputulokseen. Parhaimman paidan saisi mittaamalla koiran ensin.

Selkäkappale eli yläkappale
Neulominen aloitetaan helmasta. Luo parillinen määrä silmukoita puikolle. Pienelle koiralle riittää n. 24-30 silmukkaa.  Neulo esim. helmineuletta eli joka kerroksella vuorotellen 1 o 1 n siten, että aina seuraavalla kerroksella oikean kohdalla neulotaan nurja silmukka ja nurjan kohdalla oikea silmukka. Lisäten joka toisella kierroksella 2 silmukkaa molempiin reunoihin. n. 44-50 silmukan kohdalla lopeta lisäykset (riippuen koiran koosta, sovita). Jatka neulomista kunnes selkäkappale on riittävän pitkä, kääpiöpinserillä reilut 30cm. Aloita kaulusresorin tekeminen joustinneuleella eli 2 oikein 2 nurin jatka tätä 5-10cm riippuen siitä, kuinka pitkän kauluksen haluat ja päättele työ. Huomioi, että kauluksesta tulee väljä. Mikäli haluat tiukemman kauluksen kavenna reilusti tai tee se pienemmillä puikoilla. Jälkikäteen kaulukseen voi myös pujottaa kuminauhan.

Yläkappale
Vatsakappale eli alakappale
Luo 18 silmukkaa ja jatka työstämistä joustinneuleella eli 2 oikein 2 nurin. Kun olet neulonut n. 20cm kiinnitä ylä- ja alakappaleet toisiinsa kaulusresorista ja sovita sitä koiralle. Alakappale tulee koiran etutassujen välistä, joiden kohdalle tulee jättää riittävän suuret aukot, jotta koira pystyy juoksemaan paita päällä. Silmukoiden määrää voi lisätä etutassujen ulostuloaukkojen jälkeen neulomalla joka kolmannella kierroksella 2 silmukkaa lisää molempiin reunoihin. Meidän normikokoisille kääpiöpinsereille ei tarvinut lisätä silmukoita.

Lisäysten määrän tietää vain sovittamalla ja silmämääräisesti arvioimalla. Itse jatkoin neulomista niin pitkälle, että se suojaa hyvin nartun nisät, uroksella vatsakappale jätetään huomattavasti lyhyemmäksi.

Kiinnitä ylä- ja alakappaleet toisiinsa käsin ompelemalla ja päättele langat.

P.S Etutassujen aukosta saa luotua silmukat neljälle puikolle ja tehdä koiralle ns. puntit jos haluaa.

Muru ja villapaita


Tara esittelee tällä samalla ohjeella tehtyä villapaitaa. Huomaa että tassujen ulostuloaukko ei ole ihan kaulusresorissa kiinni.

Te jotka olette kokeilleet neuloa paidan tällä ohjeella, toivoisin, että heitätte kommentilla koiranne koon (uros vai narttu, säkä, rinnanympärys) ja sopivat silmukoiden määrät niin lisään ne tähän postaukseen.

Muru kääpiöpinseri narttu, säkä 30cm, rinnanympärys ?, paino n. 6,5kg. Paidasta tuli liian suuri näillä mitoilla, jotka heitin hatusta, kun en laiskana jaksanut mitata koiraa.
-Yläkappaleen aloitin 30 silmukalla helmasta. Lopetin lisäykset 50 silmukan kohdalla.
-Alakappaleen tein 18 silmukalla, enkä lisännyt yhtään. Siitä tuli juuri sopiva
-Kaula-aukko olisi saanut olla pienempi, seuraavan paidan kohdalla kavennan tai pujotan siihen kuminauhan.

You Might Also Like

22 kommenttia:

  1. Ihana paita! Osaispa itekki kutoa kun koirat tarvis paijat.

    VastaaPoista
  2. Onpa hyvä ohje, ehkä jopa mä osaisin tän avulla neuloa Ninjalle paidan, pitää varmaan kokeilla! :D

    VastaaPoista
  3. Tää oli oikeesti helppo t: kouluaikoina käsitöitä vihannut :D

    VastaaPoista
  4. Vaikuttaa helpolle! Täytyy varmaan itsekin kokeilla. :)

    VastaaPoista
  5. pitääpä lähteä lankaostoksille ja kokeilla tuota! (: osaisitko muuten neuvoa joitain pantoja ja valjaita jotka ei söisi kääpiöltä karvoja? Oon kokeillut jo muutamia pantoja, mutta kaikki on syöneet karvat kääpiöpentuni kaulasta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ^Juuri tuosta syystä olen vähentänyt kaulapantojen käyttöä koirillani, kun ne hankaavat ihoa ja kuluttavat karvoja. Parhaimmiksi olen kokenut mittatilaustyönä teetätetyt pehmeät puolikuristavat pannat: http://i117.photobucket.com/albums/o71/Miniaturepins/panta.jpg tai rukan valjaat http://i117.photobucket.com/albums/o71/Miniaturepins/1375134_10201527032011999_324805760_n.jpg hurtan valjaat http://i117.photobucket.com/albums/o71/Miniaturepins/Muru/44.jpg on muuten hyvät, mutta osalla koirista ne kinnaa turhan paljon "kainaloista".

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Mäkään en pidä pantaa/valjaita kääkällä muutakun ulos mentäessä, tuossa mittatilauspannassa taitaa olla ihan fleecesisusta? (:

      Poista
    3. ^Mittatilauspannoissa on fleecesisusta :) Enää ei taida kyseinen henkilö pantoja tehdä, jolta noita aikanaan ostettiin :/

      Poista
  6. Kiitos erittäin hyvästä ohjeesta! Tuota pitää kokeilla. Myös nuo linkit mm. lisäyksestä tulee tarpeeseen :)

    VastaaPoista
  7. Onko mitään tietoa kuinka paljon silmukoita tarvitsee mopsin villapuseroon tällä ohjeella? :) Ohje kuulostaa niin hyvältä että ois kiva kokeilla mutta en osaa yhtään arvioida kokoa kun mopseilla on niin iso rintakehä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Paidan voi tehdä vaikka kokonaan joustinneuleella jos on epävarma koosta, sekä sovittaa paitaa koiralle työvaiheiden välissä. Osviittaa kokoihin saa esim. täältä http://www.mustijamirri.fi/file_view.php?name=8/HurttaPro_kokotaulukko.pdf kääpiöpinserin rinnanympärys on tuon mukaan 53-58cm ja mopsin 46-58. Tarkkaa silmukkamäärää on hankala sanoa, kun se riippuu mittojen lisäksi langasta ja käsialasta.

      Poista
  8. Kiitos tästä hyvästa ohjeesta !! Epulle tästä tuli hieman iso mutta käyttänyt on jo paljon
    Eppu on aika pieni narttu se painaa 4,20kg mutta nyt lähden pian kauppaan ostamaan parelmat puikot ja langan :))

    VastaaPoista
  9. Mäyräkoiralle haluaisin näin hyvällä ohjeella tehdä villiksen! :) Annatko jotain silmukkamääriä vai keksinkö itse? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en osaa sanoa sopivaa silmukkamäärää, kun mäyräkoiriakin on niin eri kokoisia. Riippuu myös millä puikoilla tekee ja minkälainen käsiala on. Parhaan tuloksen saat mittaamalla koiran ja tekemällä harjoitustilkun :) Tsemppiä neulomiseen ja mielelläni kuulisin, kuinka onnistuit tällä ohjeella.

      Poista
  10. Aivan ihana ja helppo ohje, suosittelen! omalle havannankoiralleni tämä oli ensimmäinen neule, ja piti vähän kikkailla silmukoiden määrien ja vatsakappaleen pituuden kohdalla, kun havannalle hieman suurempi piti tehdä kuin ohjeessa :') mutta lopulta erittäin hyvä tuli, taidan tehdä toisenkin!

    VastaaPoista
  11. Nyt oli niin selkeät ohjeet,että kokeiluun tämä heti lähti alottelijalla!Kiitos!!!

    VastaaPoista
  12. Hei! Teetkö joustinneuleen sukkapuikoilla tai pyöröpuikoilla?

    VastaaPoista