Meillekö kääpiöpinserin pentu?

torstaina, syyskuuta 19, 2013 New Limit's 2 Comments




Ethän kopioi tekstiä tai kuvia ilman lupaa!

Kääpiöpinseri rotuna

Kääpiöpinseri on alun perin työskennellyt maatiloilla jyrsijöiden pyydystäjänä ja vieraista hälyttävänä vahtikoirana. Vaikka nykyään kääpiöpinseri toimittaakin pääasiassa seurakoiran virkaa on sillä yhä temperamenttia alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Kääpiöpinseri tarvitseekin pienestä koostaan huolimatta riittävän peruskoulutuksen, sekä päivittäistä aktivointia ja liikuntaa. Kääpiöpinseri jaksaakin mukana esim. pidemmillä patikointiretkillä tai canicrossing juoksussa, mutta osaa rauhoittua kotona "lepopäivinä".

Pieni koko ja terve rakenne yhdistettynä innokkaaseen luonteeseen tekevät siitä oivan harrastuskaverin moneen menoon. Yhä useampi kääpiöpinseri kiitää agilitykentillä, näyttää tottelevaisuutensa tokossa tai osoittaa piilevät vainukoiran kykynsä jäljellä. Jotkut kääpiöpinserit uivat mielellään. Rotua tapaa myös koiratanssin pyörteissä entistä useammin. Kääpiöpinseri viihtyy kuitenkin myös "pelkkänä koti- ja seurakoirana" mikäli sen rodunomaisista tarpeista on huolehdittu. Kääpiöpinsereitä on mukana kaverikoiratoiminnassa ja jokunen on suorittanut kiva koirakansalainen testinkin.

Omat kääpiöpinserini ovat olleet suhteellisen helppoja koulutettavuudeltaan. Ne oppivat yleensä nopeasti ja palkkautuvat hyvin joko nameilla, leluilla tai kehulla. Mielyttämisen halua on sopivassa määrin. Kääpiöpinseri on nopea ja oikea-aikainen palkkaaminen saattaa olla haastavaa.

Strategisia mittoja, säkäkorkeus 25cm-30cm, paino 4-6kg. Hylkääväksi virheeksi katsotaan 2cm poikkeama annetusta säkäkorkeudesta. Käytännössä ylisuuria yksilöitä on paljon ja on tuomarista kiinni palkitaanko koira näyttelyssä siitä huolimatta.

Huomioitavaa

  • Kääpiöpinserillä ei ole pohjavillaa ja se tarvitsee kylmällä ilmalla vaatetusta (vaatevarustukseen tulisi kuulua ainakin takki, haalari, pipo ja tossut). Kääpiöpinseriä ei voi ns. karaista sietämään kylmää, eikä se sovellu ulkokoiraksi.


  • Kääpiöpinsereillä niin kuin monilla muillakin pienikokoisilla roduilla sisäsiisteyden saavuttaminen saattaa kestää hieman kauemmin, mitä fyysisesti nopeammin kehittyvillä roduilla. Joillakin uroksilla saattaa esiintyä taipumusta merkkailuun varsinkin narttujen juoksuaikana, jatkuva merkkailu/yliseksuaalisuus on mielestäni asia, joka tulee ottaa huomioon jalostusvalintoja tehtäessä.


  • Kääpiöpinseri rakastaa lämpöä ja ottaa mielellään aurinkoa (usein uudet omistajat ihmettelevät miksi koiran iho tummuu kesäisin, kun se ruskettuu), käpertyy peittojen alle ja makoilee takan vieressä pakkas tai sadepäivinä. Osa haluaisi tulla saunaankin lämmittelemään. 




Kääpiöpinserin luonne


Mielestäni ihannetta vastaava kääpiöpinseri on luonteeltaan tasapainoinen, rohkea, itsevarma, eloisa ja valpas, ei aggressiivinen tai arka. Se kulkee monessa mukana, toimii hyvänä koti- ja seurakoirana, sekä harrastuskaverina. Kääpiöpinseri on rotuna monipuolinen, koska se sopii erilaisiin elämäntilanteisiin, mikäli se on pennusta pitäen sosiaalistettu ja peruskoulutettu oikein. Vilkkaus ja temperamenttisuus ei ehkä tee kääpiöpinseristä helpointa pikkulapsiperheen koiraa, mutta se ei todellakaan ole mahdoton yhtälö mikäli koiralla ja lapsilla on ns. pelissäännöt selvillä ja vanhemmilla riittävästi aikaa panostaa molempiin. Kääpiöpinserin pentu on luovutusikäisenä pieni, eikä lasten tulisi kantaa tai nostella sitä, ettei se putoa ja loukkaa itseään.

Kääpiöpinseri tulee yleensä toimeen muiden koirien kanssa (tai vaikka kissan), jos se niihin pennusta pitäen totutetaan. Kääpiöpinserit kuitenkin ymmärtävät parhaiten toisiaan ja hakeutuvat yleensä mielellään toistensa seuraan. Kääpiöpinserimiiteissä voikin olla kerrallaan yli kymmenen eri ikäistä urosta ja narttua sulassa sovussa keskenään. Suosittelen silti riittäviä ikäeroja mikäli haaveilet useasta koirasta. Kääpiöpinsereitä tapaa usein myös suurikokoisten koirien kaverina, luuleehan kääkkä itsekin olevansa kooltaan suurempi mitä todellisuudessa on :) Jyrsijöitä ja kääpiöpinseriä ei välttämättä voi pitää vapaana samassa tilassa (kääkkä kun on alunperin jalostettu pyydystämään niitä), joten sen saalisvietti saattaa herätä.

Kääpiöpinsereitä on käytetty jonkin verran luonnetesteissä ja MH-kuvauksissa. Tuloksia on nähtävillä mm. koiraNetissä ja yhteenveto löytyy täältä.

Huomioitavaa

  • Rodun sisään mahtuu hyvinkin erilaisia koirayksilöitä. Kasvattajat painottavat eri asioita kasvatustyössään, kyselemällä ja tutustumalla saa selville kenen linja mielyttää eniten. 


  • Vahtikoirataustansa vuoksi kääpiöpinseristä ei saa täysin hiljaista, mutta turha haukkuminen on kitkettävissä koulutuksella pois. Saalisvietti vaihtelee eri yksilöiden kesken. Omista koiristani kaikki viisi ovat irtipidettäviä, mikäli näkevät linnun tai jäniksen saattavat ajaa sitä takaa muutamia metrejä, mutta tulevat kutsusta takaisin.


  • Kääpiöpinserin kouluttamisessa tulee olla määrätietoinen, sekä johdonmukainen. Tärkeää on löytää juuri sinun koirallesi sopiva palkkaus. On ilo seurata omistajaansa luottavan koiran työskentelyä esim. tokossa (vrt. tekeekö koira liikket pakosta rangaistuksen pelossa vaiko omasta tahdostaan/mielyttääkseen omistajaansa).


  • Pentuaikana tehty pohjatyö niin kasvattajalla kun uudessa kodissakin vaikuttaa koiraan läpi sen elämän. Ole tarkkana minkälaisista oloista pennun otat ja kiinnitä huomiota pennun vanhempien, erityisesti emän luonteeseen. Kääpiöpinseri kiintyy vahvasti omaan perheeseensä. Joillakin yksilöillä esiintyy pidättyväisyyttä tai välinpitämättömyyttä vieraita ihmisiä kohtaan, mutta koiran tulee olla tästä huolimatta käsiteltävissä. 


Kääpiöpinseri on valitettavavasti "huonon koiran maineessa" keskustelupalstojen kirjoituksista päätellen, osaksi johtuen rodun suosion kasvamisesta ja sen mukanaan tuomista lieveilmiöistä. Jotkut pennuttajat (en käytä kasvattaja termiä tässä yhteydessä) saattavat tehdä puhdasrotuisia tai paperittomia pentuja helpon rahan toivossa sellaisilla koirilla, jotka eivät täytä rotumääritelmän kriteerejä luonteensa osalta. Loppuun kulutettu narttu, joka elää huonoissa oloissa ei ole hyvä emä pennuilleen. Tälläiset pennuttajat eivät myöskään välitä ottaa selvää minkälaiseen kotiin pentujaan myyvät ja jättävät ostajan oman onnensa nojaan. Kaikilla kasvattajilla ei välttämättä ole tietoa/taitoa arvioida koiransa jalostusominaisuuksia (tai niiden puutteita).

Rodussa esiintyy valitettavasti myös niitä arkoja, pelkoaggressiivisia tai hermostuneita räkyttäjiä, jotka myös vaikuttavat negatiivisesti rodun maineeseen.

Myös eläinlääkärien ja kouluttajien ennakkoasenteet vaikuttavat paljon siihen miten koira reagoi heihin. Suosittelenkin viemään pennun sellaiselle eläinlääkärille, jolla ei ole kiire ja joka käsittelee pentuasi varmasi hyvin :)



Kääpiöpinserin terveystilanne

Rotu kuuluu PEVISAAN (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), joka velvoittaa kasvattajia tutkituttamaan jalostukseen käytettäviltä koirilta silmät, sekä polvet. Pentua ostaessasi kysy kasvattajalta suvussa esiintyneistä terveysasioista (muistakin, kun koiraNetissä näkyvistä). Kääpiöpinseri on suhteellisen pitkäikäinen rotu, yli 13-vuotias kääkkä ei ole harvinaisuus. Kääpiöpinserillä on terve rakenne, mikään yksityiskohta ei ole liioiteltu, kokonaisuus on tasapainoinen. Rodussa esiintyy jonkin verran silmäsairauksia mm. kaihia ja patellaluksaatiota (polvilumpion sijoiltaan menoa), sekä jonkin verran allergioita ja epilepsiaa.

Huomioitavaa

  • Kääpiöpinsereillä on sallittu, sekä pysty- että luppakorvat. Mutta joillakin pennuilla korvat hakevat paikkaansa kauan, jolloin niiden asettumista voi avustaa joko teipein (näin korvista saadaan pystyt) tai käyttämällä painoja, jolloin korvista tulee lupat.


  • Kääpiöpinserin pennuilla on hyvin yleistä etteivät maito- kulmahampaat lähde itsekseen, jolloin ne täytyy käydä eläinlääkärillä poistattamassa.


  • Kääpiöpinserin turkki on hyvin helppohoitoinen, eikä vaadi pesua ellei koira ole todella likainen (turha peseminen ei tee turkille tai iholle hyvää). Kynnet leikataan kerran viikossa. Iäkkäämmille yksilöille saattaa kertyä hammaskiveä ja on suositeltavaa pyytää eläinlääkäriä katsomaan koiran suuhun muiden käyntien yhteydessä.


Muutama vinkki pennunostajalle

  •  Selaa KoiraNettiä, katso sieltä pentueen vanhempien, sekä lähisuvun terveystulokset ja muut tulokset. Osta pentu kasvattajalta, joka rekisteröi kaikki pentueensa ja lupaa olla tarvittaessa tukenasi. Pennun mukaan tulee saada rekisteripaperit, kirjalliset hoito-ohjeet ja mielellään myös eläinlääkärin tarkastuslausunto pennun senhetkisestä terveydentilasta.


  • Selaa kotisivut huolella läpi (usein niissä on mainittu millä tavoin kasvattaja toivoo pennunkyselijän ottavan yhteyttä ensimmäisen kerran). Kerro itsestäsi mahdollisimman paljon ja kysy kasvattajan koirista, se antaa sinusta valveutuneen kuvan. Älä kysy ensimmäisenä hintaa, kääpiöpinserin hintahaarukka on n. 1000-1200€ "se mistä halvimmalla saadaan" ei ole hyvä pennun valintakriteeri!


  • Mikäli olet kiinnostunut harrastamaan koirasi kanssa tiettyjä lajeja katso onko kasvattajalla kokemusta kyseisistä aktiviteeteista. Mikäli pennun vanhemmilla ei ole muita tuloksia kuin pakolliset pevisan vaatimat terveystutkimukset, kannattaa ottaa vielä paremmin selvää kyseisten koirien luonteesta näkemällä ne muuallakin kuin kotiympäristössään.


  • Kun olet pennun saanut kotiisi ja mieltäsi askarruttaa jokin asia käänny ensin kasvattajan puoleen/ota asioista selvää luotettavista lähteistä (eläinlääkäri, kokenut kouluttaja ym). Keskustelufoorumeilta saadut neuvot ovat usein vanhanaikaisia, usein julmiakin (esim. sisäsiisteyskasvatus ei ole nykyään sitä, että pennun kuono työnnetään virtsaan vahingon sattuessa), ole kriittinen ja muodosta omat mielipiteesi koiran kasvatukseen liittyen. Kuvat ja kuulumiset ovat varmasti koirasi kasvattajalle tervetulleita, mutta ilmoita ainakin mikäli koirasi sairastuu, vaihtaa kotia tai kuolee. Rodun yhteisen hyvän vuoksi olisi tärkeää, että tarkistuttaisit koiraltasi (oli se sitten jalostusyksilö tai ei) silmät ja polvet ja mikäli pennutat koirasi ottaisit etukäteen selvää vaadittavista rekisteröintiehdoista.


Onnea pennun etsintään!

Min Pins are like potato chips...you can't have just one!" ;)

Teksti on omaa pohdintaani rodusta, mutta olen käyttänyt lähteenä seuraavia linkkejä:

>> Kääpiöpinserin rotumääritelmä
>> Suomen Kääpiöpinserit Ry:n rotuesittely
 

You Might Also Like

2 kommenttia:

  1. ihana blogi ja hyvä postaus! nimi. kääkkää harkitseva ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia palautteesta! Hyvä jos postauksesta oli hyötyä :)

      Poista